Grand Seiko har de seneste årene blitt en betegnelse på nøyaktighet og det fremste av Japansk håndverk. Samtlige av deres prosesser finner sted in-house i Grand Seiko Studio Shizukuishi, hvor de selv designer, produserer, monterer, justerer og inspiserer alle kritiske komponenter av klokken, inkludert balansefjæren.

Dette innebærer at Grand Seiko er et av få merker som kan kalle seg et ekte manufaktur.

Grand Seiko – en enkel idé om å lage den ideelle klokken

Den første Grand Seiko ble laget i 1960. Ideen bak var like enkel å huske som den har vært vanskelig å gjennomføre; å lage det mest presise, funksjonelle og behagelige armbåndsuret overhodet mulig. Grand Seiko svarte like vel til forventningene. Kaliber 3180 var banebrytende for sin tid med et tidsavvik på bare +12 / -3 per døgn og en gangreserve på 45 timer.

Suksessen ble fulgt opp i 1967 med lanseringen av 44GS. Denne modellen holdt det høyeste nivået av nøyaktighet målt noensinne av et 5-beat urverk med manuelt opptrekk. 44GS markerte også starten på Series 9 designet som kjenneteger dagens Grand Seiko klokker. En kompleks designidé med strenge regler til proporsjoner, finish og vinkler i hver detalj.

I 1968, etter å ha vunnet alle Chronometer konkurranser i Japan, vant de den prestisjefylte Geneva Observatory Competition, noe som bidro til at europeerne virkelig fikk øynene opp for den japanske klokkeprodusenten.

Majestetiske Grand Seiko Calibre 9SA5

Til tross for mange lovord og betydelig anerkjennelse for 44GS, hvilte ikke japanerne på laurbærene. De fortsatte å presse grensene med sin ustanselige tørste etter å skape nye mekaniske urverk med forbedret ytelse.

La oss imidlertid spole frem til nær fortid. For i 2020 nådde denne renommerte klokkeprodusenten nok en milepæl med introduseringen av et nytt mekanisk kaliber – det mest gjennomførte og imponerende noensinne levert.

Og resultatet av det iherdige og dedikerte arbeidet kan ikke defineres som annet enn mesterlig. 
Tallene, de taler for seg selv: En frekvens på 36.000 vibrasjoner per time, nøyaktighet på +8 til -1 sekunder per dag og en gangreserve på cirka 80 timer.

Caliber 9SA5 er grensesprengende i alle høyeste grad.

Miljøbilde: Grand Seiko Caliber 9SA5

Grand Seikos suverene klokketeknologi

9SA5 urverkene er tilvirket med et Dual Impulse Escapement. Dette er en teknologi som øker effektiviteten i overføringen av energi fra opptrekksfjæren videre til løpeverket.

I tillegg rommer kaliberet flere ferske oppfinnelser. Deriblant en overcoil med en unikt buet form, bestemt etter mer enn 80 000 simuleringer. Dette medfører at den er optimalisert i alle tenkelige posisjoner og i større grad kan finjustere verkets presisjon. 

Hi-Beat med 80 timer gangreserve

At en klokke med frekvens på 36.000 vph har 80 timer gangreserve er noe som hører til sjeldenhetene. Grand Seiko har løst denne utfordringen ved å utstyre klokken med to fjærhus (Twin Barrels), slik at den kan lagre dobbelt så mye energi, uten av det går på bekostning av tykkelsen på verket.

Bruken av MEMS-teknologi gjør at datoen skifter på et øyeblikk, samtidig som den fører til mindre komplikasjoner rundt datofunksjonen.

Grand Seiko SLGH005 White Birch

I likhet med sine forgjengere, er også denne skjønnheten av en Grand Seiko laget med inspirasjon fra naturen. Navnet avslører at vi skal inn i de dype japanske bjørkeskoger. Modellens ytre røper at den er skapt i Series 9 Design, og har et klassisk og elegant preg over seg, med kasse og lenke i stål.

Klokken er drevet av Caliber 9SA5, og poleringsteknikken Zaratsu yter kassen og lenken en speillignende finish. De kraftige viserne og de fremtredende markørene gir perfekt lesbarhet. Og selv om det det nye kaliberet har lang gangreserve og avansert funksjonalitet har urverket en smekker konstruksjon. Grand Seiko SLGH005 White Birch sitter ekstremt godt og stabilt på armen

Tid er kunnskap

Urmaker Jermstad er en av landets ledende Grand Seiko-forhandlere. I tillegg er vi kåret til årets Seiko-forhandler hele fem år på rad. Naturlig nok sitter det adskillig kunnskap om dette klokkemerket i veggene hos Urmaker Jermstad.
Vi etterstreber å gi de beste svar på alle de spørsmål du måtte ha om din fremtidige mekaniske klokke. Men innen du tar turen innom butikken vår i Storgata 57; hvorfor ikke ta vidunderet Grand Seiko SLGH005 White Birch nærmere i akt i nettbutikken?