Dykkerklokkens første glimt av dagslys strekker seg nærmere 90 år tilbake i tid. Lenge var dykking en aktivitet kun forbeholdt militære og modige forskere. Årsak: Stive priser og skyhøy risiko. 

I løpet av 1920-tallet endret imidlertid dette seg. Utstyret som nå ble produsert var av nytt kaliber, i tillegg var det langt mindre kostbart og betydelig mer tilgjengelig for den gjengse mann. 

Den aller første dykkerklokken gikk inn i tiden i 1932, og selv om det er utallige nautiske mil mellom den og det som kjennetegner nåtidens vanntette ur, var altså dette starten på noe som må sies å være en solskinnshistorie. I mer enn en mannsalder har dykkerklokker bidratt til å skape kontroll og oversikt under vannoverflaten.

Maritim klokketrend

Robust konstruksjon, samt sportslig og trendy design er årsaker til at dykkerklokker i dag er en av de mest populære klokkene som finnes på markedet. Den roterbare rammen, på klokkespråket bedre kjent som bezel, måler tiden du har brukt under vannskorpen, mens de store viserne raskt lar deg lese tiden. Det er i tillegg viktig at uret er utstyrt med både visere og indekser som lyser i mørket slik at du enkelt kan orientere deg i havets mørke.

Water resistant 100m – hvor dypt kan man dykke?

Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO) bestemmer at en dykkerklokke må være vanntett til 100 meter. Dette til tross; Fagfolk anbefaler at man går for en klokke som er vanntett til minimum 200 meter dersom man skal svømme lenger enn én meter under havoverflaten. For at du skal være helt sikker på at klokken er trygg å bruke til dykking burde den innfri samtlige strenge krav til ISO 6425-sertifiseringen:

ISO 6425 STANDARDEN

Pålitelighet under vann: Klokkene senkes ned i vann til en dybde på 30 ± 2 cm i 50 timer ved 18 til 25 grader. Alle mekanismene skal fremdeles fungere riktig. Kondensasjonstesten skal utføres før og etter denne testen for å sikre at resultatet er relatert til testen ovenfor.

Kondensasjonstest: Klokken skal plasseres på en oppvarmet plate ved en temperatur mellom 40 og 45 grader til den har nådd samme temperatur som platen den ligger på.
En dråpe vann, ved temperatur 18 til 25 grader, plasseres på klokkeglasset. Etter cirka ett minutt skal glasset tørkes av med en tørr fille. Har klokken nå kondens på glassets indre overflate, skal den elimineres. 

Motstand av kroner og andre innstillingsenheter mot en ekstern kraft: Klokkene som testes skal utsettes for et overtrykk i vann på 125 prosent av merketrykket i ti minutter og en ytre kraft på 5 N vinkelrett på krone- og trykkere (hvis klokken har noen). Kondensasjonstesten skal utføres før og etter denne testen for å sikre at resultatet er relatert til testen ovenfor. 

Vanntetthet og motstand ved vannovertrykk: Klokkene som testes, skal senkes ned i vann i et passende fartøy. Deretter skal et overtrykk på 125 prosent av merketrykket påføres innen ett minutt og opprettholdes i to timer. Videre skal overtrykket reduseres til 0,3 bar innen ett minutt og holdes ved dette trykket i en time. Klokkene skal deretter fjernes fra vannet og tørkes med en fille. Ingen tegn til vanninntrenging eller kondens er tillatt. 

Motstand mot termisk støt: Senking av klokken i 30 ± 2 cm vann ved følgende temperaturer i 10 minutter hver, 40 grader, 5 grader og 40 grader igjen. Overgangen fra nedsenking nummer 1 til nedsenking nummer 2 skal ikke overstige ett minutt. Ingen bevis for vanninntrenging eller kondens er tillatt.

Andre viktige egenskaper i en vanntett klokke

Det finnes imidlertid en rekke klokker som ikke følger standarden til ISO 6425, men som likevel er trygge å bruke til svømming og fridykking. De viktigste egenskapene du bør se etter når du skal kjøpe dykkerklokke er kvaliteten på skrukrone og skrulokk, og at disse er godt beskyttet med pakninger. I tillegg bør du sjekke at gummireimen, eller lenken med dykkerforlenger i låsen (slik at man får den rundt våtdrakta) er av det robuste slaget.

Seiko Divers

Seiko har gjennom sin tålmodige forskning og finslepne teknologi spilt en sentral rolle i utviklingen av vanntette klokker. Allerede i 1935 lanserte klokkeprodusenten 150M Divers. Den ble startskuddet for Seikos ukuelige jakt på stadig høyere kvalitet og sikkerhet. Tre tiår senere kom klokken som tålte dobbel dybde av sin forgjenger: The Diver’s 300M.

Og i 1975 doblet japanerne igjen, da de lanserte Diver’s 600M – verdens første profesjonelle dykkerklokke i titanium.

Siden har ikke milepælene latt vente på seg, og Seiko er en sterk bidragsyter i utviklingen av moderne dykkerklokker.

140-årsjubilant

I 2021 fyller Seiko respektable 140 år. Dette ønsker de å markere ved å lansere en rekke modeller i begrenset antall, alle inspirert av noen av deres mest ikoniske ur.

Seiko Prospex The Naomi Uemura 80th Anniversary Limited Edition Ref. SLA049J1

Inspirert av en klokke som var like minneverdig som den var ekstremt funksjonell. Dette dykkeruret fra 1970 hadde et flytende etuidesign med en asymmetrisk forlengelse som beskyttet kronen ved “klokken 4”.

Den besitter kaliber 8L35 – et automatisk urverk spesialprodusert for dykkerur – som er blant Seikos mest presise urverk. Denne jubileumsmodellen er begrenset til 1200 eksemplarer, men det finnes også en modell som går inn i basekolleksjonen med samme spesifikasjoner.

Produktbilde: Seiko Prospex SLA049J1
Produktbilde: Seiko Prospex SLA049J1
Produktbilde: Seiko Prospex SLA049J1

Seiko 140th Anniversary Limited Edition Ref. SLA047J1

Denne klokken er selve prikken over i’en innen Seikos teknologi. Inspirasjonen er rett og slett hentet fra naturens egen skjønnhet. Klokken gjenspeiler det dypgrønne landskapet som omgir Iriomote Island.

Dette er et dykkerur i Marinemaster design; rustfritt stål, keramisk dreibar bezel, skrukrone og har vannbestandighet på opptil 300 meter. Den er drevet av 8L35-kaliberet som ble utviklet eksplisitt for dykkerklokker.

Modellen er begrenset til 3000 eksemplarer.

Soldatbilde: Seiko diver

SEIKO 140-ÅRS JUBILEUMSMODELLER

Se alle modeller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *