Fortis-klokke på oransje bakgrunn

 

Fortis ble grunnlagt 109 år tilbake, i 1912 av Walter Vogt. Siden den gang har klokkeprodusenten vært i kontinuerlig drift på den samme fabrikken i byen Grenchen som ligger i nordvestre Sveits.

Filosofien deres er like enkel som den er ambisiøs: Alt som skapes skal utføres med overbevisning og entusiasme. Fortis tror på sine ideér og arbeider hardt og samvittighetsfullt for å sette dem ut i live; er det først er satt et mål, skal dette fotfølges fra start til slutt.
En Fortis-klokke skal og vil tåle tidens tann – og derfor tikke like lenge som han eller hun som bærer den.

 

Den automatiske klokken gikk inn i tiden

I 1926 inngikk Fortis et samarbeid med den anerkjente engelske urmakeren John Harwood, og sammen lanserte de verdens første automatiske armbåndsur under Basel-messen.

Dette er et patent som naturlig nok ble en notabel milepæl for Fortis, og samtidig en svært viktig begivenhet for hele horologi-historien.

 

Fortissimo til Marinemaster

I 1940 introduserte selskapet sine første vanntette klokker. Disse fikk navnet Fortissimo, som direkte oversatt til norsk betyr “veldig sterk”. Dette var også blant verdens aller første vanntette klokker, som atter gjenspeiler Fortis’ innovative vilje og ånd. 

I 1956 vant Fortis den ledende kronometer-prisen tildelt av det sveitsiske instituttet for offisielle tidtakingstester for den første vannavstøtende mekaniske alarmen: The Manager.
Siden 50-tallet og frem til dags dato har de produsert robuste vanntette klokker som er kjent ved navnet Marinemaster. En liten funfact: Fortis deler rettighetene på “Marinemaster” med Seiko, da det aldri har vært riktig klart hvem som kom opp med dette navnet først.

 

Fortis-klokke

Første klokken i kosmos

I 1994 nådde Fortis nok en milepæl, da selskapet startet et samarbeid med Roscosmos og fikk sine første klokker ut i verdensrommet på romstasjonen MIR. Med dette utførte den offisielle Cosmonauts Chronograph sitt første oppdrag i “rommet”, og resten er historie. 

18 år tilbake, i 2003, lanseres The Official Cosmonauts Chronograph.  En klokke som i skrivende stund brukes av russiske kosmonauter som en del av deres offisielle utstyr.

 

25 år i rommet

Fortis kunne i 2019 markere 25 års erfaring innen romfart. Og helt siden 2007 har de hatt et ambisiøst, men like fullt tydelig mål: Å bli den første klokken på Mars.
De har lansert tre klokkemodeller dedikert til denne målsetningen, hvor den siste ble lansert senest i år. Denne er blitt brukt av astronauter på en «rombase» i den israelske ørkenen, hvor man simulerer det å være på Mars (AMADEE-20).

 

En ny mann ved roret

I 2018 fikk  Fortis en ny eier ved navn Jupp Phillip. Phillip har gjennom hele sin karriere vært begeistret for Fortis som kvalitetsmerke, men også selskapets historie, kultur og tradisjoner. Og dette er også grunnene til at han valgte å kjøpe klokkefabrikken Fortis.

 

Lanseringen av Flieger Triple GMT 

Samme år som den nye eieren var på plass startet Fortis et samarbeid med verkprodusenten Kenissi. Deretter ble Flieger Triple GMT lansert, med manufakturverk fra Tudor på innsiden.

Verdt å ta i øyesyn

Vi har gleden av å kunne fortelle at Fortis har gjort gjeninntreden i Norge. Urmaker Jermstad er stolt forhandler av dette sveitsiske luksusmerket, og vi ønsker deg varmt velkommen til å ta en titt på klokkene – både i vår butikk og på nett